Jak správně nasvítit obývací pokoj

Jak správně nasvítit obývací pokoj

Obývací pokoj je místnost, kterou využíváme každý den

Schází se zde nejčastěji celá rodina, sdělujeme si zde dojmy z celého dne, bavíme se spolu, hrajeme si. Často si sem vodíme také návštěvy, zkrátka trávíme zde maximum času pohromadě. Proto by měl tento prostor odpovídat našim požadavkům nejen po stránce uspořádání a vybavení, ale také osvětlení. Díky vícero činnostem, které v obývacím pokoji vykonáváme, je vhodné i k osvětlení použít několik různých typů svítidel.

Základem mohou být stropní svítidla

Kolik by jich mělo být, záleží na několika faktorech, především na velikosti a dispozicích interiéru, množství přirozeného světla a také kabeláži. Potřebujete na stropě několik světelných zdrojů a máte přiveden pouze jeden kabel? Žádnou paniku, vše se dá vyřešit, stačí použít vhodná svítidla.

Kolejnicový či lištový systém osvětlení vyřeší osvětlení v obývacím pokoji na jedničku. Jednoduše si na stropě rozestavíte lišty, kolejnice či jiné nosné prvky podle daného systému a na ně potom rozmístíte jednotlivé světelné zdroje. Díky tomu můžete vybrat lišty s několika fázemi, u kterých si svítidla rozdělíte do samostatně spínaných okruhů. Získáte tak velkou variabilitu osvětlení obývacího pokoje, můžete svítidla sestavit do několika světelných scén a použít je podle potřeby.

Praktickými doplňkovými svítidly jsou potom moderní LED pásky, stojací lampy či nástěnná svítidla.

Hitem jsou v obývacích pokojích LED obrazy a chytře umístěné bodovky, které ozvláštní pokoj prosvětlením každého zákoutí.

Obáváte se, že bude složité ovládání všech těch světel? Samozřejmě můžete vsadit na klasické vypínače, mnohem praktičtější ale je ovládat všechna svítidla z aplikace, kterou si můžete instalovat do telefonu, tabletu či jiného chytrého zařízení. Potom už si můžete libovolně nastavovat intenzitu i barevnou teplotu jednotlivých světelných zdrojů. Pro chytrá a zároveň stylová svítidla se vydejte do světelného studia Aulix.cz.

Dům byt a zahrada